Hjem » Forsikringer » Husforsikring

Husforsikring

Eier du enebolig, er det som regel helt nødvendig å ha en husforsikring. Den vil dekke skader som følge av innbrudd, vann og brann. Du bør forsikre deg mot katastrofene for privatøkonomien, og for folk flest vil boligforsikring være noe man må ha.

Du kan spare flere tusen kroner i året på å bytte forsikringsselskap. Ved å legge ut forsikringene dine på anbud hos oss kan du enkelt sammenligne tilbud fra flere selskaper og finne den beste forsikringsavtalen for deg. 

 

Sammenlign tilbud på husforsikring

Hvilken forsikring trenger jeg på huset mitt?

Enebolig, tommansbolig og rekkehus

Da trenger du en husforsikring som forsikrer bygningen. I tillegg til dette trenger du en innboforsikring som forsikrer tingene du har i boligen. Innboforsikringen kjøper du gjennom husforsikringen.

Leilighet og firemannsbolig

Disse bygningene er som oftest forsikret gjennom et sameiet eller borettslag. Det betyr at du ikke trenger å forsikre din del av bygningen, men du trenger derimot å forsikre tingene i boligen ved å kjøpe en innboforsikring.

Hvilken dekning trenger jeg på min husforsikring?

Man kan velge mellom flere ulike typer husforsikring.

Standard bygning dekker:

  • Brann, lynnedslag og eksplosjon
  • Vann- og rørskader
  • Tyveri og skadeverk
  • Ansvar
  • Rettshjelp
  • Naturskade
  • Offentlig påbud
  • Tap ved at egen bolig ikke kan brukes ved erstatningsmessig skade

Super bygning dekker:

  • Skader forårsaket av skadedyr
  • Følgeskader av håndverkerfeil
  • Skade på våtrom som følge av håndverkerfeil
  • Følgeskader utett tak
  • Insekter, sopp og råte

Hva annet dekker en husforsikring?

En husforsikring dekker også alt som er fastmontert i hjemmet som blant annet kjøkkenskap og parkett.

Husforsikring dekker ikke alt

Det er viktig at du setter deg inn i vilkår og sikkerhetsforskrifter til forsikringsselskapene. Årsaken er fordi at du som huseier har selv et ansvar for vedlikehold av huset ditt, både utvendig og innvendig. Forsikringen erstatter ikke skader som kunne vært unngått hvis det har vært veldig dårlig vedlikehold. Slitasjeskader er derfor noe som ofte er unnlatt i dekningen. 

Leier du ut huset ditt? Da anbefaler vi at du leser vår artikkel om utleieforsikring: Husforsikring med utleie.

Ønsker du minst mulig risiko for egen lommebok anbefaler vi at du velger super husforsikring. Denne forsikringen har ulike betegnelser hos selskapene. Noen selskaper kaller denne dekningen for ekstra, best, utvidet eller topp. En følgeskade etter vanngjennomtrengning fra tak eller vegg kan være en svært kostbar affære. Det er ikke uvanlig at regningene kommer opp mot kr 100 000, og da er det betryggende å vite at ditt forsikringsselskap dekker denne type skader.

Hvordan få billig husforsikring?

Utnytt medlemsfordeler 

Er du medlem i en forening eller et forbund som kan gi deg rabatt på forsikring? Det kan lønne seg å sjekke når du ser på husforsikring. Medlemsfordeler kan spare deg mye på forsikringen. Er du for eksempel medlem av NAF, Obos, Akademikerforbundet, Norsk Journalistlag, Huseierne, Nito, Utdanningsforbundet, Sykepleierforbundet, Akademikerne, Lederne eller LO kan du benytte deg av dette. Disse avtalene finner du blant annet hos Tryg Forsikring, Gjensidige Forsikring, IF Forsikring, Storebrand Forsikring og Fremtind Forsikring. 

Bygningens stand 

Nyere hus har ofte en billigere forsikring enn eldre hus. Hvis du har et eldre hus er det lurt å informere forsikringsselskapet om at du har rehabilitert deler av huset. Har du byttet sikringsskap, oppgradert EL-anlegget eller RØR-anlegget vil du få en lavere pris på forsikringen. Dette gjelder også om du har byttet tak.

Sikkerhetstiltak 

Forsikringsselskapet gir avslag på prisen om du har lagt inn alarm med oppkobling til sentral. De gir også avslag om du har installert automatisk vannstopp. Hvis du ikke har alarm eller automatisk vannstopp så kan det være fornuftig å sjekke ut hvor mye avslag du ville fått i prisen på forsikringen om du hadde installert dette i huset ditt.

Dekning 

Hvilken dekning du velger påvirker prisen. Om du velger den høyeste dekningen må du derfor belage deg på å betale en høyere forsikringspremie.

Egenandel 

Egenandel er den delen du selv må betale ved et skadeoppgjør. Ofte kan det lønne seg å velge en litt høyere egenandel på huset for å få prisen på forsikringen ned.

Samlerabatt 

Når du samler flere forsikringer hos et selskap får du som regel samlerabatter som ofte er opptil 20 %. Dette kan utgjøre flere tusen for din husforsikring.

Sjekk med flere selskaper 

Ikke godta en pris fra et forsikringsselskap før du har sammenlignet med andre selskaper. Det er store prisforskjeller blant selskapene. Enkleste måten å gjøre dette på er å legge inn en forespørsel hos oss i DineAnbud. Da får du minst 3 pristilbud fra ulike selskaper. Selskapene vet da at de konkurrerer om å få deg som kunde – dermed tilbyr de deg den beste prisen med en gang!

Sjekk forsikringene dine minst en gang i året 

Lojalitet lønner seg ikke. Det er lurt å sjekke hva andre selskaper kan tilby minst en gang i året. Dette sikrer deg den beste prisen på dine forsikringer til enhver tid. Fyll ut vårt skjema om dine forsikringer og få flere tilbud tilsendt fra ulike forsikringsselskaper. På den måten finner du det beste tilbudet for deg.

Anbefalt lesning: Hvilken husforsikring er best?

Beste husforsikring

En bedre og gunstigere husforsikring finner du enkelt ved å bruke vår anbudstjeneste. Fyll ut vårt skjema og motta uforpliktende tilbud på forsikringer fra flere selskaper samtidig, basert på like betingelser. Dermed velger du den beste husforsikringen for ditt behov. Det tar kun få minutter å fylle ut vårt skjema, se hvor mye du kan spare ved å klikke på knappen under.

Spørsmål og svar

Hva er en førsterisikoforsikring?

Førsterisiko er en forsikringsform som innebærer at du selv velger forsikringssummen på det du forsikrer. Det betyr at erstatningen er begrenset til den summen. Dette er mest vanlig for svært eldre bygg med lavere verdi og hvor du som kunde ikke er interessert i å bygge opp tilsvarende bygg hvis den bygningen blir totalskadet. 

Hva er fullverdi?

Fullverdi betyr at huset ditt er forsikret til dagens verdi. Ved totalskade vil du dermed få bygd opp et helt nytt hus etter dagens standard og oppgitt areal, uansett kostand.

Trenger jeg super/topp/ekstra dekning på huset mitt om det er helt nytt?

Hvis du har kjøpt deg et helt nytt hus har du garanti fra utbygger. Det er 5 års reklamsjonsfrist ved kjøp av nybygg. De fleste skadetilfeller som råte, taklekkasjer og håndverkerfeil vil da være dekket inn under garantien. Med standard husforsikring har du også inkludert rettshjelp som kan gi advokatbistand i tvistesaker mot utbygger. Man kan likevel velge å ta den høyeste dekningen som en ekstra sikkerhet da kostanden ved å velge denne dekningen ofte ikke er så stor med tanke på at det er nybygg. 

Hva skjer med forsikringen når jeg leier ut boligen?

Om du leier ut deler eller hele huset ditt er du pliktig til å gi beskjed til forsikringsselskapet. Hvis dette ikke meldes i fra om kan det gi avkortning i et eventuelt skadeoppgjør. Prisen er ofte en god del høyere dersom du leier ut deler eller hele huset. Forsikringen vil da inkludere dekning for tap av leieinntekter og skader som er forårsaket av leieboerne.  

Hva koster en husforsikring?

Prisen avhenger blant annet av hvor huset befinner seg, hvilken dekning du velger og egenandel. I tillegg vurderes prisen ut i fra byggeår, boligens standard og størrelse.