Hvilke forsikringer må jeg ha?

Publisert: 24.04.2023
Kategori: Blogg
Forfatter: DineAnbud
DEL DENNE ARTIKKELEN:
Du kan spare flere tusen kroner i året på å bytte forsikringsselskap. Ved å legge ut forsikringene dine på anbud hos oss kan du enkelt sammenligne tilbud fra flere selskaper og finne den beste forsikringsavtalen for deg. 

 

Sammenlign tilbud forsikring

 

Hvilke forsikringer må og bør du ha, og hvilke kan du la være å kjøpe? 

Forsikring er en sikkerhet du kjøper for å unngå katastrofale følger for privatøkonomien om noe uventet skulle skje. Det er ikke alltid enkelt å forstå hvilke forsikringer som er nødvendig, og hvilke forsikringer man kan unnlate å bruke penger på. En regel for dette er at man skal forsikre det man ikke har råd til å tape. Det første steget vil være å få på plass de grunnleggende forsikringene for å sikre deg og din familie. Da bør man starte med de forsikringer man er pålagt å ha, og deretter se på hvilke forsikringer man bør ha. Det er veldig enkelt å tenke på alle tingene man har, men man glemmer ofte å forsikre den største verdien i en familie – nemlig seg selv og sine nærmeste. 

Bil, hus og hytte

Noen forsikringer må du ha, og du har lite valg. Man kan for eksempel ikke bli boligeier med mindre man har husforsikring, og det samme gjelder hvis man eier bil eller hytte. Dette er krav fra bankene når man har gjeldsforpliktelse. Man får derfor ikke lån hvis man ikke har forsikring. Dersom man har gjeld på huset hos banken, er man forpliktet til å ha forsikring. I tillegg anses det som veldig uansvarlig og ikke ha innboforsikring. Man eier ofte mer enn hva man tror, og det kan derfor være svært kostbart å kjøpe tilbake alt om du skulle være uheldig å bli utsatt for en brann eller innbrudd. 

Innbo: Ikke glem å forsikre eiendelene dine.

Ansvarsforsikring

Eier du bil er det lovpålagt å ha ansvarsforsikring for å få lov til å kjøre bilen. Det er derfor ingen krav om kasko eller delkasko, men dette vil være noe som man kanskje bør ha. 

Pantehaver og leasing

Har du kjøpt deg en nyere bil med lån fra banken og den er pantsatt eller anskaffet deg en leasingbil, så stiller banken krav om at bilen har kaskoforsikring.

Andre forsikringer det lønner seg å ha

Er livsforsikring nødvendig?

Livsforsikring er en av de viktigste forsikringene for en familie om man har mye gjeld. Denne forsikringen er nødvendig for å avkorte den store gjelden etterlatte vil sitte igjen med hvis noe uforutsett skulle skje med en av partene. Før du tegner en livsforsikring er det lurt å undersøke om du er dekket via jobb eller fagforbund først. 

En annen viktig forsikring er å sikre din egen inntekt om du skulle bli ufør. Hvor høy uføreforsikring du bør ha, avhenger av hvilke utgifter og økonomiske forpliktelser du har. Man får kun maksimalt utbetalt 66 % av Nav fra tidligere årsinntekt og dette inntektstapet kan være stort nok til å bryte ned privatøkonomien. Det er derfor lurt å ha en uføreforsikring som sikrer dette gapet slik at du kan opprettholde samme levestandard videre. 

Dette gjelder også for barna dine. En god barneforsikring gir mer å leve av hvis de skulle bli syke og ufør. Uten barneforsikring får de kun minstedekning fra folketrygden. En uføreforsikring vil sikre barnet en månedlig utbetaling helt frem til pensjonsalder dersom de skulle bli ufør i ung alder. Les mer om hvilken barneforsikring som passer deg best: Alt om barneforsikring

Bør man ha reiseforsikring?

En familie bør alltid ha en god reiseforsikring. En skade eller sykdom i utlandet kan være svært kostbart. Regninger på flere hundre tusen er ikke uvanlig. Med en reiseforsikring kjøper du deg trygghet på alle typer reiser, både korte dagsturer og lengre reiser inntil 70 dager. Med en helårs reiseforsikring vil du være dekket med en gang du går utenfor dørstokken hjemme. 

Dobbeltforsikret

Sørg for at du ikke er dobbeltforsikret. Kanskje er du medlem av LO og har innboforsikring inkludert i medlemskapet. Da trenger du ikke å betale for enda en innboforsikring privat. Det er derfor viktig å sjekke hvilke forsikringer du har gjennom jobben. Ulykkesforsikring er ofte en gjenganger og mange har denne forsikringen både privat og via jobb. 

Unødvendige forsikringer 

Når du kjøper mobiltelefon eller data i butikken blir du stort sett tilbudt en kjøpsforsikring. Denne forsikringen har man ofte ikke behov for da det enten dekkes via innboforsikring, reiseforsikring eller kjøpsgaranti og reklamasjon. De fleste kredittkort inkluderer også en kjøpsforsikring. 

Hvordan velge riktig forsikring?

Vi anbefaler at du bruker vår tjeneste for å innhente forsikringstilbud. Da får du tilbud fra minst 3 forsikringsselskaper. På den måten sikrer du at du får best mulig pris på dine forsikringer. Her vil du også få god rådgivning av erfarne forsikringsrådgivere som vi samarbeider med.

Få tilbud på forsikring